In mijn installatie Trinitas zoek ik naar een balans tussen vrouwelijkheid binnen een door mannen gedomineerde subcultuur en bewustzijn van overconsumptie en de gekte rondom deze sneaker wereld.

Als vrouw voel ik mij vaak buitengesloten van de sneakercultuur; een subcultuur waar ik graag een deel van wil uitmaken. De zogenaamde”streetwear” is gericht op het mannelijke publiek, in mannelijke maten en met mannelijke silhouetten. Als vrouw is het haast onmogelijk om kwalitatieve, visueel sterke maar vooral passende kleding te kopen die de sneaker uitlicht/ complimenteert.

“The exclusion of women from today’s sneaker culture can be directly traced back through the culture’s historical roots. Since the idols- athletes and musical artists- responsible for making sneakers popular are all men, and primarily men of color, race and masculinity have become intrinsically tied to sneaker culture. As a result, the sneaker has become a designator of male social identity.” – Gnovis Journal, K.Aboud

Ook de sneakers zelf worden vrijwel nooit in vrouwelijke/ kleinere maten geproduceerd, waardoor het voor een groot deel van de vrouwen niet eens mogelijk is om er bewust voor te kiezen om een bijzondere of “hyped” sneaker te dragen. Het “shrink it and pink it” dilemma; wanneer merken er toch voor kiezen om sneakers speciaal voor vrouwen te ontwerpen krijgen deze vaak de kleur roze en is het silhouet minder bulky dan de mannelijke varianten (o.a; Jordan 1 season of her alleen pastelkleuren, AF1 crimson, AJ 4 hot punch etc).

“Will there ever be equal footing or are we doomed to be a sexualized and substandard subset of a growing industry?…The female market has been providing very little diversity in product due to the dumbing down of footwear into ‘shrink it and pink it’ pieces designed by men.”  – Complex, M.A. Wilson

Ondanks de aanwezige vraag lijken weinig merken in te spelen op de behoeften van verzamelende vrouwen. Er is weinig optie in schoenen, maar nog minder tot bijpassende urban kledij.

“Brands should be recognizing that there is an interest and a huge audience when it comes to women’s streetwear, and that most of the time we’re more interested in the exclusive men’s releases than the women’s.” -Hypebae.com, T. Northman

In mijn installatie laat ik zien hoe merken misschien beter om kunnen gaan met deze vraag; er op een vrouwelijke manier op inspelen. Dit houdt in dat er juist veel verschil moet zijn in stijl; vrouwen hebben nou eenmaal net zo veel verschillende smaken en stijlen als mannen. Stoer, zacht, classy en gedetailleerd, bold en gedurfd.

Voor ieder kledingstuk koos ik zorgvuldig de stof uit; het moet lang meegaan. Leven in 2019 betekent rekening houden met milieubewustheid, recycling en zogenaamde durable fashion. 

Door de kleding met de hand te maken zie ik zelf toe op de kwaliteit van de kleding. Ik weet hoe ik het moet repareren als het stuk gaat, ik weet hoe ik de stoffen moet behandelen en ik kan de kledingstukken zo exact op mijn maat maken dat ik ze altijd met gemak kan dragen. Comfortabel zijn is wel zo prettig.

Met de prints en bedrukkingen die ik gebruik uit ik mijn kritiek op de absurde consumptiemaatschappij. Er is veel herhaling te zien, maar van ieder kledingstuk bestaat maar één uniek artikel. De kledingstukken zijn gemaakt naar aanleiding van mijn favoriete sneakers en hun beeldende kenmerken.

In mijn presentatie verwijs ik naar meerdere bronnen uit de visuele cultuur binnen de sneakerwereld. 

De oplettende kijker herkent verwijzingen meerdere bekende merken en streetwear trends in mijn installatie. De strakke maar dynamische presentatie maakt het haast tot een levend schilderij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: